OD NAJVIŠEG PREDSTAVNIČKOG TIJELA GRAĐANA POREČA DO GLASAČKE MAŠINE U SLUŽBI IDS-a

 

IDS NA NAJNIŽE GRANE SROZAO DIGNITET GRADSKOG VIJEĆA

 

Grad Poreč-Parenzo mora postati grad jednakih šansi za sve njegove građane, a jedan od bitnih preduvjeta da se to ostvari je povratiti dignitet Gradskom vijeću jer se u njemu, jedino u njemu, raspravlja o svim važnim pitanjima Grada i njegovih građana. Zato se mi u koaliciji “ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE” obvezujemo ukinuti praksu odlučivanja na neformalnim skupovima interesno povezanih pojedinaca i na sličnim opskurnim oblicima partitokracije i vratiti Gradskom vijeću mjesto koje mu Statutom Grada i pripada.

Građani moraju u što većoj mjeri upravljati svojim gradom. Stoga ćemo, shodno tradiciji ljevice, koristiti principe neposredne demokracije i participacije građana u odlučivanju o svim važnim pitanjima za naš grad – uključujući i korištenje referenduma, kao sredstvo za neposredno odlučivanje građana.

To nam je suštinski zadatak: uspostava novog modela upravljanja gradom, a koalicija “ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE” je garancija da će se to ostvariti. Ponavljamo:

Grad Poreč-Parenzo mora postati grad jednakih šansi za sve njegove građane.

Promislite – izbori su jedino sredstvo da se porečka gradska vijećnica konačno prozrači od ustaljenog zraka, da se očisti nataložena, debela paučina koja je pokrila osjetljive zupčanike demokratskog sustava odlučivanja.

IDS ne može izaći iz vlastite kože, uzalud kopa po uredima gradske uprave u potrazi za “novim” kandidatom! Nova su imena tek paravan. Mi imamo iza sebe četiri godine rada u opoziciji, to je dobra škola i za najiskusnije političare. Naš kritički pogled temelji se na činjenicama mukotrpnog rada protiv partitokratske mašinerije.

Zapitajte se svi kakva je bila komunikacija dosadašnjeg gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća sa građanima, to je važno. Provjerite sami, gdje se dosad stvarno odlučivalo o relevantnim pitanjima i kolika je dosad bila stvarna dužina trajanja manipulacije obećanjima.

Koliko godina obećavaju rješiti pitanje Muzeja, pitanje izgradnje nove škole, gradskog bazena itd itd…

Oni danas nude promjene kroz nova obećanja, ali razum nameće nužnost promjene. Mi se ne služimo obećanjima, taj je pojam izbačen iz našeg načina djelovanja i komuniciranja. Mi utvrđujemo činjenično stanje i tražimo promjenu. U tome se od njih razlikujemo. A evo samo nekoliko primjera kako je IDS najviše predstavničko tijelo građana, Gradsko vijeće, pretvorio u svoju glasačku mašineriju koje samo formalno donosi već negdje drugdje donešene odluke:

  • Način na koji je, primjerice, rješena prodaja jednog od posljednjih obalnih zelenih oaza na Saladinki nema veze s demokracijom. Odlučeno je unutar partije, a Gradsko vijeće je mašinerijom IDS-ove većine (sa svojim “satelit” partnerima) potvrdilo sramotnu prodaju jednog od poslijednjeg, gradskog dijela naše obale. Za “dva groša” u korist stranog kapitala sumnjivog porjekla. Našim zainteresiranim građanima, vlasnicima susjednih parcela, koji su na naš poziv došli na sjednicu vijeća, predsjednik Jakus nije dozvolio da pred vijećnicima iznesu svoju stranu priče i iskažu nezadovoljstvo ovim potezom Grada kojim im je nanio direktnu financijsku štetu.
  • Kada smo, kao oporba, pozvali zainteresirane ribare i vlasnike barki da prisustvuju sjednici vijeća gdje se odlučivalo o cijenama vezova, koje je gradsko poduzeće Usluga povećalo za 100%, optužili su nas da radimo cirkus od vijeća.
  • Kada se u Gradskom vijeću raspravljalo o “Strategiji razvoja grada Poreča” umjesto građana, poduzetnika i obrtnika na javnu raspravu pozvani su samo gradski birokrati.
  • Na zahtjev našeg vijećnika Vladimira Sladonje za poduzimanjem mjera protiv bespravno sagrađenog bazena na pomorskom dobru u Materadi, IDS-ova većina u Gradskom vijeću odgovorila je šutnjom. Prošečite se do Materade i provjerite sami kako je u tom slučaju primjenjena parksa “Grada jednakih šansi za sve njegove građane”.
  • Zahtjev našeg vijećnika Steve Žufića da Gradsko vijeće formira povjerenstvo koje bi pregledalo dokumentaciju oko odabira izvođača za izgradnju škole Finida, obzirom da je izabran ponuditelj koji je za 1,5 milijuna naših kuna skuplji od najniže ponude, gradonačelnik je taj zahtjev ismijao kao predizbornu kampanju. To što IDS već 12 godina ismijava Porečane pred lokalne izbore obećavajući izgradnju škole – nikom ništa!
  • Na pitanje naših vijećnika vezano za izgradnju parkirališta za hotel Palazzo na mjestu gradskog kupališta, gradonačelnik je odgovorio šutnjom.
  • Godinu dana, ponavljamo, godinu smo dana čekali da nam se dostave za javnost relevantni dokumenti o načinu izgradnje dvorane Žatika.
  • Naš vijećnik Vladimir Sladonja podsjeća javnost: “Na moj zahtjev gradonačelniku da mi se dostavi na uvid dokumentacija oko izgradnje Uređaja za pročišćavanje, kojim je odabran izvoditelj koji je skuplji za 10 miliona kuna, nije mi dostavljeno ništa”.

To su tek kratki primjeri teške povrede digniteta Gradskog vijeća. Nakon četiri godine rada u oporbi spremni smo to stanje radikalno promjeniti !

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *