AGROLAGUNA – uz istarsku, porečku, zemlju prodana je i stogodišnja tradicija istarskog zadrugarstva

Poštovane građanke i građani Poreča,

IDS tvrdi da je regionalna stranka, da ona zna i može jer je trdo vezana za istarsku grudu i istarskog čovjeka. „Mi najbolje znamo što Istri treba jer smo tu rođeni, jer je to stranka istarskog čovjeka“ kažu i mažu već više od dvadeset godina. Dobro. Kao primjer autohtone inventivnosti IDS-ovih čelnika prilažemo sliku Ivana Jakovčića kako “zaljubljeno” gleda u zadovoljno lice Ivice Todorića, kao netko tko je upravo usrećio velikog gazdu…

O ćemu su se to oni upravo dogovorili, daleko od očiju istarske i porečke javnosti? O novom uvozu kapitala i tajkuna iz daleke Hercegovine? Vjerojatno, jer Jakovčić je već godinama desna ruka Todorića u Istri pa je, slijedom logike, i cijela Jakovčićeva stranačka mašinerija interesno umrežena sa Todorićem. Gle slučajnosti, u krucijalnoj godini raspada Todorićevog Agrokora na čelo porečke Agrolagune postavljen je Jakovčićev osobni prijatelj Veljko Ostojić – silni istarski manager, čovjek koji sve zna o turizmu i o maslinama.

I Jakovčić i Ostojić dobro su znali da je Todorić prodao većinski paket Agrolaguninih dionica (51 posto) koncernu Agram, kojim suvereno vlada tajkun iz Ljubuškog Dubravko Grgić – tajkunska kreacija pokojnog ministra obrane Gojka Suška. Tisuće hektara istarske, porečke, grude preprodana su Grgiću: većinski paket dionica drže njegova društva Euroherc osiguranje, Jadransko osiguranje i Agram invest koji zajedno imaju točno 51 posto vlasništva.

Uz istarsku, porečku, zemlju prodana je i stogodišnja tradicija istarskog zadrugarstva, od Cantine sociale pa nadalje, rad naših pradjedova i djedova.

To je ta ideesovska inventivnost,  dokaz da IDS-ovci znaju što će, kako će i s kim će trgovati. Mi baratamo s činjenicama, bolnim činjenicama pa da se ne bi zadržali samo na riječima prilažemo bogatu zbirku slika u kojima je ovjekovječena trajna ljubav između Todorića i Jakovčića uz njegove satelite, među kojima se nalazi i naš vrli (uskoro bivši) gradonačelnik Štifanić te istarski pročelnik za poljoprivredu. Evo, dakle, istarske Svete obitelji: Todorić- Grgić, Jakovčić- Ostojić i ostala pripadajuća IDS-ovska svita.

Todorić je prije par dana izjavio: „ Predajem Agrokor Hrvatskoj“. Tu sramotnu poruku svaljuje na leđa jednog Vukovarca, sezonskog radnika porečke Agrolagune, koji u vrijeme sječe maslina za svako očišćeno stablo zaradi oko dvije (2,00) kune.

Radi cijeli dan da bi za 70 očišćenih stabala maslina zaradio, preko vaučera, pišljivih 150 kuna.

Prošećite se do te derutne zgrade u Fuškulinu, gdje spavaju hrvatski sezonci koji rade za Todorića-Grgića i procjenite socijalnu težinu istarskog ekstradjevićanskog zlata. Naši bi djedovi, koji su utemeljili porečku Agrolagunu, pocrvenjeli od srama.

Normalno, preprodaja Agrolagune držana je u tajnosti. Nitko nije za nju znao, osim čelnika IDS-a.

Dosta nam je krađe! Dosta s bestidnim iskorištavanjem radnika! Dosta s lažima! Moramo nešto učiniti, moramo barem pokušati vratiti procese u korist naših građana i radnika i vratiti Agrolagunu u naše ruke. Koalicija “ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE”

pokrenula je inicijativu za formiranje Udruge građana Agrolaguna

jer ovi nas melju u papar i pretvaraju u najobičniju koloniju, a ljude u stoku sitnoga zuba bez da mi, cjelokupna istarska i porečka javnost, o tome išta znamo, a još manje da možemo o tome nešto i reći. A radi se o našim sudbinama, sudbinama stotina zaposlenih i tisuća ljudi koji su vezani za selo, za cijelu Poreštinu.

Još malo na temu Agrolagune možete pročitati u našem članku PODRŠKA MALOM GOSPODARSTVU JE PRESUDNA ZA GOSPODARSKI RAZVOJ POREČA

5 thoughts on “AGROLAGUNA – uz istarsku, porečku, zemlju prodana je i stogodišnja tradicija istarskog zadrugarstva

  1. Mene zanima da li kao radnik Agrolagune (većinom na “vaučer”) mogu kupiti koju dionicu iste? Unaprijed hvala!!!!!!

    vjer(d)ni radnik

    1. Mi u koaliciji ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE jako smo zabrinuti budućnošću naše Agrolagune. Stoga smo predložili model njenog otkupa od strane porečkih poduzetnika, obrtnika i građana, koji bi udruženi u udrugu AGROLAGUNA tvrtku sačuvali i zaštitili, kad to već nije učinila gradska vlast. U tu svrhu angažirati ćemo odvjetnike i druge stručnjake i tako zaštititi radnike i nasade, odnosno sve ono što su vrijedni Porečani desetljećima stvarali. Kroz udrugu AGROLAGUNA svaka će Porečanka i Porečan moći kupiti onoliko dionica koliko nam budu na raspolaganju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *