Dr. Dolores Ghersinich – kandidatkinja za gradonačelnicu Poreča

Drage Porečanke i Porečani!

Danas smo sazvali tiskovnu konferenciju radi objave moje kandidature za gradonačelnicu grada Poreča na predstojećim lokalnim izborima 21.05.2017.godine. Nije slučajno što smo za moje prvo predstavljanje izabrali prostoriju Zajednice Talijana Poreč, jer bez te institucije i onih koje ona predstavlja nema pune zaštite istinske zavićajnosti. Zato hvala svim članovima Circola na gostoprimstvu. Grazie!

Moju kandidaturu podupire široka koalicijska lista ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE koju čini Nezavisna građanska inicijativa čiji smo osnivači, gospodin Stevo Žufić i ja, zatim SDP Poreč, HSS Poreč, HSLS Poreč, HNS Poreč.

Nije mi se bilo lako odlučiti prihvatiti poziv ove široke koalicije za kandidaturu za gradonačelnicu Poreča. Tu su obiteljske obveze, tu je moj rad u zdravstvu. Puno smo doma u krugu obitelji o tome razgovarali. Što je na kraju presudilo da prihvatim kandidaturu za gradonačelnicu? Odgovor sam našla u pitanju kojeg sada upućujem i svim Porečankama i Porečanima:

Da li smo zadovoljni načinom na koji se upravlja našim Gradom?

Prije četiri godine prihvatila sam izazov Nezavisne liste R. Kosića uvjerena da je moguć bolji Poreč. To sam uvjerenje učvrstila tijekom četverogodišnjeg rada u Gradskom vijeću u klupama opozicije. Znate, ući u politiku s pozicije vlasti ili opozicije nije isto. To su bitne razlike jer vlast zamagljuje vid, usporava sva osjetila pa i moć prosuđivanja.

Kada smo prije četiri godine poraženi za šačicu glasova mnogi su nam predskazivali politički nestanak i tvrdili da nećemo izdržat pritisak teške uloge oporbe. Dokazali smo suprotno! Odradili smo pošteno i kontinuirano ono što nam je sud glasača odredio: sjeli u oporbene klupe i četiri godine obavljali ono što se od oporbe traži – sustavna kontrola i kritika vlasti. Kako drugačje? Valjda smo svi svjesni da bez opozicije nema demokracije. U nekim gradovima i općinama IDS-ova vlast je u potpunosti uništila opoziciju – nje jednostavno nema, glasačka mašinerija IDS-a progutala je gotovo sve. Žalosno! Mi odgovorno tvrdimo da je u Poreču, zahvaljujući našem radu oporba izdržala, ona postoji, ona raspolaže glasačkom težinom koja može polučiti alternativu, može dokazati da demokracija nije tek fikcija.

Naša koalicija ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE raspolaže opsežnim programom. Tijekom četiri godine rada u opoziciji razradili smo detaljan plan promjene načina upravljanja gradom. Ali, temelj svih naših, mojih, napora u cilju radikalnih promjena počiva na jednom čvrstom uvjerenju:

Moramo pod hitno, neizostavno vratiti dignitet Gradskom vijeću! Bez toga nema demokracije, nema građanina sa svojim pravima i dužnostima u zajednici

Odluke važne za naš grad moraju se donositi upravo na Gradskom vijeću, a ne na nekim zatvorenim komisijama, odborima i interesnim skupinama. U četiri godine rada u oporbenim klupama uvjerila sam se da se Poreč može i mora drugačije voditi i organizirati. Naš oporbeni klub vijećnika NL R. Kosića puno je radio uz pomoć naših građana, davao inicijative, predlagao. Nadam se da su naši građani u nama vidjeli drugačiji model poimanja politike i vođenja grada. Model koji mora biti otvoren i transparentan.

Danas se neću zadržavati na programu. Njega ćemo u tančine predstaviti našim biračima tijekom izborne kampanje. Danas mi je namjera naše Porečanke i Porečane upoznati sa kojim ću se prioritetima rukovoditi u prvih sto dana upravljanja gradom:

  • u prvom redu izvršit ćemo detaljnu analizu financijske situacije i predstavit ćemo građanima pravo stanje zaduženosti Grada.
  • pokazat ćemo građanima pravo stanje ulaganja javnih sredstava u socijali. Tvrdim da Poreč, lider hrvatskog turizma, može svojim građanima ponuditi daleko više nego što to čini sada u domeni školstva, zdravstva, zaštite umirovljenika i materijalno ranjivijih članova zajednice.
  • izvršit ćemo analizu gradskih odluka putem kojih se regulira odnos građana sa Gradom, a sve u cilju istinske revitalizacije starogradske jezgre. Tvrdim da je dosadašnja vlast protežirala interese velikih turističkih kompanija na uštrb građana. Izvršit ćemo preokret u sustav komunikacije građana sa središtem grada (sustav parkirališta i prometa u starogradskoj jezgri), utvrdit ćemo pravo stanje javne imovine u starogradskoj jezgri kako bi mogli krenuti u osmišljavanju poticajnih mjera povratka Porečana Poreču.
  • izvršiti ćemo analizu trošenja javnog novca po mjesnim odborima. Tvrdim da je dosad funkcionirao sistem interesnih partijskih sprega. Zašto je netko dobio više, a netko manje? Utvrdite sami stupanj razvijenosti pojedinih MO-a i zaključite sami zašto je u nekim mjesnim odborima sustav ulaganja u infrastrukturu totalno zakazao. Zato ću uvesti sustav permanentnog komuniciranja Grada sa svim mjesnim odborima po načelu jednakih šansi za sve, bez protežiranja i isključivanja.
  • Preispitat ćemo način na koji su se dosad vodili javni natječaji, odnosno način na koji se dijelio javni novac pojedinim podobnim tvrtkama. Poreč je grad obrtnika i malih poduzetnika. Analiza će pokazati da li među jednakima ima jednakijih. Pokazat ćemo da li su prikazani iznosi ulaganja realni ili napumpani, utvrdit ćemo tko i kako plaća penale zbog odugovlačenja radova mimo ugovorom utvrđenih rokova.

IDS-ovskoj paroli obnove preko novih/starih stranačkih birokrata, mi se u koaliciji ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE suprotstavljamo parolom alterntive. Mi smo realna alternativa, jer nam nitko ne može oduzeti četverogodišnji rad u oporbi. Izdržali su tu školu i, među nama, “stari političari”, ljudi koji su nekad obnašali vladajuće funkcije, ali su na jednak način ozbiljno i odgovorno prihvatili novi izazov, četiri godine oporbe koja dokazuje da je drugi model upravljanja gradom moguć.

Zato pozivamo sve one glasače koji sumnjaju u vrijednost demokracije da preispitaju osobni stav i da 21.05. izađu na birališta i da biraju alternativu. Alernativu koja je četverogodišnjim iskustvom u oporbi oblikovana i definirana.

U Poreču imamo, da se tako izrazim, „ muški kontinuitet“ vođenja grada, pa ovom mojom kandidaturom pružamo i dajemo signal i drugim ženama da se aktivno uključe u politički život našeg grada. Mislim da smo mi žene fokusirane na sadržaj i da drugačije vidimo politiku.

U svom ću se radu oslanjati isključivo na struku, oko sebe imam tim stručnih ljudi, svatko prema svojim kompetencijama i tako ćemo raditi.

Ideja naše široke porečke koalicije ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE je ideja neposredne demokracije, svakodnevni rad sa građanima i osnovno – otvoriti rad gradskih službi građanima.

VRATIT ĆEMO ČAST I DOSTOJANSTVO GRAĐANIMA POREČA!

 

                                                                                                          Dr. DOLORES GHERSINICH

                                                                                                 kandidatkinja za gradonačelnicu Poreča

                                                                                                            Zajedno možemo više

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *