RADNIK NIJE APSTRAKCIJA

BEZ RADNIČKOG DOSTOJANSTVA NEMA NI GRAĐANINA PO MJERI RAZVIJENE REGIJE I GRADA

Mi, koalicija „ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE“, u fokus političkog djelovanja postavljamo malog čovjeka, obrtnika i poduzetnika. Stoga postavljamo pitanje:

U kojoj mjeri lokalna zajednica može odigrati ulogu aktivnog posrednika u pregovorima između rada i kapitala, između zahtjeva sindikata i interesa poslodavaca?

U izbornoj godini IDS se hvali brojkama o stalnom rastu turističkog prometa i ulaganjima u turizam. No, nitko iz vladajuće garniture ne postavlja pitanje zbog čega se taj uzlet turizma ne odražava i na primanja radnika u turizmu, te na povećanje njegove kupovne moći. Štoviše, tijekom jednog susreta sa novinarima kada je župan Flego upitan što Županija konkretno čini kako bi u tom smjeru utjecala na turističke poslodavce, odgovorio je da Županija do sada o tome nije razgovarala sa poslodavcima, ali da će svakako o toj temi raspravljati tijekom ove (nadolazeće) turističke sezone. Samo obećanja, pusta obećanja…

Disproporcija između visine ulaganja u objekte i materijalnog stanja radnika je ogromna. Lokalna zajednica mora voditi računa o tome kako zaustaviti bijeg kvalitetne i kvalificirane radne snage u inozemstvo. Mali čovjek trpi apsurdnu situaciju, u kojoj velike turističke kompanije popraćuju nova ulaganja u turizmu sa istovremenim najavama o nužnosti uvoza jeftine radne snage iz siromašnijih djelova Europske unije.

Poreč raspolaže kvalitetnim školskim sustavom sa visokom tradicijom, ali čemu ulaganja u školstvo ako tržište rada ostaje prikovano na politiku minimalnih primanja i srozavanja digniteta radnika. Mi u koaliciji “ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE” tvrdimo da lokalna zajednica mora preuzeti posredničku ulogu i aktivno se uključiti u pregovore između sindikata i poslodavaca. Mi kažemo:

Lokalna zajednica, nužno mora stvoriti uvjete što boljeg iskorištavanja turističkih potencijala teritorija. Međutim, na jednak je način obavezna brinuti i o materijalnom položaju svojih građana, kako ih se ne bi svelo tek na puku servisnu službu vlasnicima turističkih objekata.

Dakle, pri svakoj prilici nužnog pregovaranja sa velikim turističkim kompanijama mi ćemo ukazati na tu dimenziju

briga za malog čovjeka, briga je nove političke garniture shodno tradiciji ljevice.

Mi to možemo i hoćemo. Čemu ulaganja od stotine milijuna eura u objekte, ako to nije popraćeno boljitkom cijele zajednice. Radnik nije apstrakcija, bez radničkog dostojanstva nema ni građanina po mjeri razvijene regije. Građanska prava su pupčanom vrpcom vezana uz radnička prava. Mi ne tražimo privilegije, već kao temeljno ulaganje tražimo poštivanje rada i nagrađivanje truda i znanja. Bez stručnog osoblja hoteli se pretvaraju u katedrale u pustinji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *